Coses a tenir en compte ABANS de començar a fer una botiga online
Un error molt habitual quan ens plantegem vendre per Internet és pensar que si tenim un producte interessant i una botiga online ben feta, els clients ja ens trobaran.
Nosaltres vem passar per aquí fa cosa de 10 anys. La nostra família tenia una botiga física que funcionava molt bé i vem decidir començar a vendre per Internet els mateixos productes que ja teníem a la botiga.
Desafortunadament, vem invertir molts diners i moltes hores de feina en aquella botiga i no vem arribar a aconseguir que funcionés com volíem (havíem d’invertir tant en publicitat per aconseguir comandes que no ens valia la pena).
Llavors, què hem de fer perquè una botiga online funcioni? La nostra primera recomanació és no oblidar que vendre per Internet és una acció de Marketing i hem de tenir clares algunes consideracions.
L’ecommerce i El Marketing mix
El Marketing Mix em sembla una bona manera d’explicar la importància de la botiga online dins el procés de vendre per Internet. És un concepte que va aparèixer als anys 60 i que ha anat evolucionant amb els anys, però jo hi vaig arribar a finals del 90 de la mà de Philip Kotler i el seu popular llibre Marketing Management.
Tal i com ho vaig aprendre llavors, hi havia 5 Ps que les empreses havien de tenir en compte a l’hora de vendre els seus productes. El Marketing mix era: Producte, Preu, Place (lloc) i Promoció i People (gent).
Doncs bé, la botiga online seria la P de Place en aquest Marketing mix. És el lloc on vénen els nostres clients a comprar els productes o serveis que oferim. Evidentment és un element molt important dins del procés de la venta online, però no podem oblidar la resta de Ps. Especialment m’agradaria destacar les Ps de Promoció i People.
La promoció de la nostra botiga online
Com us deia al principi, un error molt habitual quan ens plantegem vendre per Internet és pensar que els clients ja ens trobaran. Malauradament avui en dia no és tan fàcil que els clients trobin els nostres productes a Google o en d’altres cercadors, sobretot si acabem de llançar la botiga.
La solució a aquest problema normalment és apostar per una estratègia SEO (Search Engine Optimization), però hem de tenir en compte que un bon professional SEO no és econòmic i que els resultats triguen mesos a arribar.
Una alternativa habitual per intentar tenir resultats a curt plaç és fer anuncis a Google (SEM o Search Engine Marketing). Es tracta de pagar a Google perquè mostri anuncis del nostre producte o la nostra botiga a dalt de tot quan algú fa una cerca específica. Aquesta estratègia té l’inconvenient que acostuma a sortir força cara i que no funciona per a tots els productes.
Recordeu que us parlava de la nostra botiga que no va arribar a funcionar? Si fèiem publicitat a Google (SEM) teníem comandes, el problema era que aquestes comandes no ens sortien a compte ja que el cost de la publicitat era massa alt i perdíem diners cada mes.
A més, mentre perdíem diners fent SEM, estàvem pagant una quota a una agéncia per fer SEO i encara perdíem més diners mentre els resultats no arribaven. A tot això s’hi ha de sumar la inversió econòmica d’haver fer una botiga online i totes les hores que hi havíem dedicat i que hi seguíem dedicant contestant clients i penjant posts a Facebook.
No és el producte, és el client
El problema de la nostra botiga, i de moltes botigues online que no funcionen, és que es creen pensant en el què volem vendre (Producte) en comptes de pensar a qui volem vendre (People).
Nosaltres vem partir dels productes que veníem a la botiga física. Estris de cuina, electrodomèstics i recanvis i accessoris. Quan vem plantejar fer una botiga online, senzillament fem agafar els productes que veníem millor a la nostra botiga i els vem penjar a la botiga virtual.
És a dir, com tantes d’altres botigues online, vem partir de la base que ja teníem uns productes i els volíem vendre per Internet. Però no vem pensar en com donaríem a conèixer la nostra botiga, els nostres, productes i, el més important, no vem pensar en qui seria el nostres client.
Defineix teu segment de mercat
Al cap de un parell d’anys, després d’haver invertit molts diners en aquella botiga i no haver aconseguit avançar on volíem, vem decidir que seguíem tenint ganes de vendre per Internet però que calia començar de nou. Amb una mica més d’estratègia.
Nosaltres vem decidir que faríem una botiga online nova però que ens centraríem en els estris de cuina. És a dir, vem descartar d’entrada productes que teníem a la botiga física, com els recanvis i accessoris d’electrodomèstics (que també tenen el seu públic), per apostar per un segment de mercat una mica més concret: la gent que estima la cuina.
Amb la intenció de fer una botiga d’estris de cuina, vem pensar en un problema molt habitual que s’havia de resoldre: llavors es parlava molt dels efectes nocius de les paelles antiadherents per la nostra salut i hi havia alternatives al mercat que a nosaltres no ens convencien (com les paelles ceràmiques).
Nosaltres volíem donar a conèixer les paelles de ferro com a alternativa saludable a les paelles antiadherents i això encara ens va ajudar a concretar més el nostre segment de mercat -gent que li agrada la cuina tradicional (la paella de ferro és la que feien servir les nostre iaies fa molts anys).
D’aquesta manera vem decidir posar a la botiga online només una petita part dels estris de cuina que teníem a la botiga física. Volíem ser coherents amb el nostre públic objectiu i crear un contingut i una experiència de compra que connectés amb la gent que estima la cuina tradicional.
A l’hora de fer la teva botiga online, escull el teu producte i defineix molt bé qui serà el teu client potencial: Quin problema li podem resoldre? Amb quins continguts connecta? Com serà la seva botiga ideal? Com podem arribar a ell?
Ja pots començar a fer la teva botiga!
Ja sabem qui és el nostre públic objectiu, quin producte volem vendre i, idealment, quin problema li podem resoldre. Ja estem llestos per començar a crear la nostra botiga online!
En següents posts anirem parlant de com fer-la i donarem molts consells pràctics. També parlarem de funcionalitats i aplicacions que cal tenir en compte per la nostra botiga que ens ajudaran a vendre per Internet i estratègies per poder arribar al nostre públic objectiu de la forma més òptima i sostenible possible. Apunta’t al nostre newsletter si vols que t’avisem quan publiquem un nou contingut!
Esperem que aquest article t’hagi resultat d’utilitat a l’hora de pensar com serà la teva nova botiga online. Si t’ha agradat, ens ajudaria molt que el compartissis amb a la que creus que li pot interessar o directament a les teves xarxes.
Si vols fer o estàs fent una botiga i vols que t’ajudem o t’assessorem, pots contactar amb nosaltres aquí o trucant-nos al 93 548 47 98.