Què és el storytelling? Aprèn a utilitzar-lo per la teva empresa!

Recordes quan eres petit i acampaves amb els amics? Segur que aprofitàveu aquelles nits lluny de casa per explicar què havíeu fet durant l'estiu, quins eren els vostres somnis o relatàveu històries de por. I, encara més segur, recordes alguna d'aquestes nits i les històries que s'explicaven amb tota claredat. Això és així, per un motiu: les històries generen emocions en qui les escolta, de manera que resulten més fàcils de recordar.


Per tant, les històries són la forma més eficaç per poder comunicar informació i que aquesta sigui recordada. Fa més de 100.000 anys que els éssers humans expliquem històries. Tot i això la major part de la població encara no sap com transmetre-les a nivell estratègic, és a dir, no sap comunicar missatges a través d'històries com a vehicle perquè aquestes siguin més persuasives i memorables.

A continuació us explicarem què és el storytelling estratègic i les 5 claus per saber crear una història memorable.

 

Storytelling estratègic

El storytelling en si mateix consisteix en la capacitat de comunicar històries. Però si ens centrem en el concepte de storyteling de Cesar Castro, és a dir, storytelling estratègic aquesta definició canvia una mica L'objectiu del storytelling estratègic va més enllà d'explicar històries, el que es vol és que aquestes històries serveixin perquè les nostres comunicacions siguin molt més persuasives i, sobretot, memorables.

En els últims anys s’ha parlat molt del storytelling brand Building per a poder construir marques a través de les històries. Com pots veure, les històries tenen molt més valor del que molts pensen.

 

Com funciona el storytelling estratègic?

Primer de tot hem de tenir molt clar què volem comunicar. És a dir, com a marca què vull transmetre al mercat.

És molt important no caure en l’error típic de comunicar les característiques o beneficis de la marca o producte, ja que actualment els clients no compraran per aquests factors, ens compraran per les històries que transmetem. Això passa perquè al mercat d’híper-competència en el que ens trobem és poc probable que el nostre producte no el tingui ningú més.

A través del storytelling estratègic el que aconseguim és afegir valor al producte o servei que oferim, aconseguim diferenciar-nos de la competència. Sense història no afegim valor.

Quan comunico el meu producte o servei a través del storytelling el valor que els clients donaran a aquell producte serà el que nosaltres haurem volgut comunicar a través de les nostres històries.

 

5 passos per crear un bon storytelling segons Cesar Castro:

El primer desafiament que trobem a l'hora de voler comunicar alguna cosa al mercat és que necessitem captar l'atenció. I si parlem que hem de cridar l'atenció a xarxes socials encara es fa més difícil... tenim entre 2 i 3 segons per a fer-ho!

Per tant el que necessitem primer de tot és cridar l’atenció a través d’un “ganxo”. Per a crear un bon ganxo fem una pregunta que generi algun grau d’interès a qui la veu o escolta, així doncs generem una espurna que fa que aquesta persona entri al nostre món. Altres ganxos poden ser: una frase o una imatge (recorda que ha de generar interès).

Un cop aconseguim captar l’atenció passem al segon pas: el context. És imprescindible contestar tres preguntes al context:

  1. On passa la història que expliquem
  2. Quan va passar
  3. A qui li passa la història, és a dir, qui és el nostre o la nostra protagonista. Aquesta és la pregunta més important de les tres, sense protagonista no hi ha història.

Hem d’aconseguir que qui ens escolta se senti identificat amb el protagonista, d’aquesta manera el nostre oient estarà molt més atent i disposat a escoltar la història. L’objectiu principal del context és crear empatia i connexió.

El tercer pas són els obstacles, és a dir, el conflicte o conflictes que es troba el nostre protagonista durant el camí. Els conflictes aconsegueixen generar atenció, suspens i sorpresa, és imprescindible tenir aquests elements emocionals a la nostra història Si ho aconseguim, el nostre oient voldrà saber més, voldrà saber què passa al nostre protagonista.

El quart pas és la solució. El moment en què el nostre protagonista aconsegueix superar els obstacles. En aquest pas el que hem d'aconseguir és inspirar, hem de relatar una història inspiradora. I perquè sigui inspiradora hem hagut de passar per un obstacle.


El cinquè pas és aquell que fa que la nostra història passi de ser bona a ser estratègica. Aquest pas és l'aprenentatge. L'aprenentatge té a veure amb la "moreleja" amb la que es queda l'audiència. Hem de distingir la solució (que és l'aprenentatge o superació del protagonista) amb l'aprenentatge (de l'audiència, allò que volem comunicar a través de la història).

L'objectiu de la nostra història ha de ser sempre el d'afegir valor, d'aquesta manera estem entregant al nostre client alguna cosa abans que ell ens n'entreguin una a nosaltres. Així doncs si nosaltres primer ajudem al nostre client, aquest estarà molt més disposat a ajudar-nos.

Aquest valor que nosaltres afegim, per molt que el nostre producte sigui tangible, no és el producte en si. El valor és allò que pot aconseguir el nostre producte, com pot millorar la vida de les persones.

És per això que és essencial crear i compartir contingut i una de les millors maneres de compartir-lo és mitjançant les històries, ja que aquestes són fins a 20 cops més memorables que la simple entrega d’informació.

Us animem a que comenceu a explicar històries. Pot ser que penseu que no interessaran a ningú, però si partiu del paradigma "com puc afegir valor a altres persones" no tingueu por a explicar-les. Si creieu que poden millorar la vida de les persones i n'esteu convençuts, que el vostre convenciment ofegui la por.

Si ens vols explicar la teva història o tens un projecte en ment, no dubtis a contactar amb nosaltres; farem un cafè ben aviat!

Previous Article Next Article